Tegenwoordig is zo ongeveer alles wat mensen dagelijks gebruiken met internet verbonden, van voor de hand liggende dingen zoals smartphones en computers tot tv's, koelkasten en slimme lampen. Het is zonder twijfel heel handig. Maar waar er internet is, zijn er ook advertenties, trackers en malware. Als je je veilig in je dagelijks leven wilt voelen, kun je overwegen om inhoudsblokkering op DNS-niveau te gebruiken.
Het Domain Name System (DNS) kan worden gezien als een internetadresboek dat namen en bijbehorende adressen bevat. In het geval van DNS zijn er domeinnamen van websites in plaats van namen en IP's in plaats van adressen.
Elke keer dat je een site bezoekt, stuurt je browser een DNS-query naar een DNS-server om het IP-adres van de site te achterhalen. Meestal wordt de standaard DNS-server geleverd door je ISP. Dit betekent dat het je online activiteiten kan volgen en je persoonlijke gegevens aan derden kan verkopen.
Een gewone DNS-resolver geeft eenvoudig het IP-adres van een aangevraagd domein. Er zijn DNS-servers, zoals AdGuard DNS, die ook advertenties en trackers kunnen blokkeren.
Laten we eerst eens kijken hoe het blokkeren van inhoud op DNS-niveau werkt. Wanneer je apparaat een verzoek stuurt naar een domein dat als advertentie gemarkeerd is of gebruikersactiviteiten volgt, verhindert een DNS-server de verbinding door te antwoorden met een niet-routeerbaar IP-adres voor een geblokkeerd domein.
Deze manier van inhoudsblokkering heeft onmiskenbare voordelen en duidelijke nadelen.
Voordelen
Er zijn geen blinde vlekken omdat DNS alle apparaten observeert en niet alleen de browsers
Je hoeft geen extra software te installeren
Hangt niet af van de browser of de leverancier van het besturingssysteem
Geen prestatiekosten
Nadelen
Kan niet omgaan met first-party advertenties. Je kunt bijvoorbeeld YouTube-videoadvertenties niet blokkeren omdat ze op hetzelfde domein worden gehost als echte video's
Geen cosmetische filtering. Met DNS-blokkering alleen heb je misschien niet de meeste advertenties, maar wel vrij lelijke webpagina's met gebroken frames en advertentie-plaatshouders
Grotere kans op breuk. Sommige apps of websites kunnen bijvoorbeeld kapot zijn door geblokkeerde Google Analytics, en daar kun je niets aan doen
Het blokkeren van inhoud op DNS-niveau is op zichzelf geen ideale oplossing, maar in combinatie met een VPN en een advertentieblokker biedt het een hoog niveau van online bescherming. Je hoeft alleen maar een goede en betrouwbare DNS service te kiezen, zoals AdGuard DNS.
AdGuard DNS is een van de meest privacyvriendelijke DNS-services op de markt. Het bestaat in twee hoofdvormen: openbare AdGuard DNS en privé AdGuard DNS. Dit zijn twee verschillende diensten, maar ze hebben veel gemeen:
ze zijn eenvoudig in te stellen en te gebruiken
je hoeft geen apps te installeren
ze ondersteunen dergelijke betrouwbare coderingsprotocollen als DNS-over-HTTPS, DNS-over-TLS en DNS-over-QUIC
ze gebruiken AdGuard eigen basis van domeinnamen die advertenties, trackers en fraude weergeeft en die regelmatig wordt bijgewerkt
ze kunnen verzoeken voor advertentie-, tracking- en/of adultendomeinen identificeren en met een leeg antwoord reageren
ze gebruiken de dns-filterregel syntaxis in Adblock-stijl
Openbare AdGuard DNS is een gratis, privacy-georiënteerd, 'installeer-en-vergeet' DNS-dienst die zijn gebruikers niet toestaat verzoeken te controleren en zelf te bepalen wat en hoe op hun apparaten wordt geblokkeerd. Privé AdGuard DNS is een DNS-dienst die, naast de voordelen van een openbare AdGuard DNS, functies biedt zoals flexibele aanpassing, DNS statistieken en ouderlijk toezicht en eenvoudig kan worden beheerd via een handig dashboard.
Hoogtepunten van privé AdGuard DNS
Aanpasbare blokkeringslijsten voor domeinen
Aangepaste DNS-filterregels met import-/exportfunctie
Verzoekstatistieken (zie waar je DNS-verzoeken naartoe gaan: naar welke landen, welke bedrijven, enz.)
Gedetailleerd querylogboek
Ouderlijk toezicht
Zowel openbare als privé AdGuard DNS-diensten kunnen op drie manieren op elk apparaat worden ingesteld:
via elke AdGuard app
handmatig met behulp van de ingebouwde systeemmogelijkheden
met behulp van DNS-serveradressen
We raden je aan om de eerste methode te gebruiken, omdat dit de gemakkelijkste en snelste is. De tweede en derde methode zijn minder handig en vereisen een zekere technische kennis. Download AdGuard op het apparaat dat je met AdGuard DNS wil verbinden, activeer je licentie of proefperiode en open de app via de link om je apparaat automatisch met AdGuard DNS te verbinden.
Voltooid! Er is iets verkeerd gegaan Abonneren op onze nieuwsbrief
Je hebt je succesvol geabonneerd op het nieuws van AdGuard. E-mails worden verzonden naar ${email}
Je kunt je ook abonneren met een ander e-mailadres
Probeer het opnieuw. Als het niet helpt, neem dan contact op met de ondersteuning(mailto:support@adguard.com)
Ontvang als eerste het laatste nieuws over online privacy en advertentieblokkering, AdGuard-productreleases, aankomende acties, weggeefacties en meer
Bedankt! Je hebt ons geholpen om een beetje beter te worden
Verzenden beoordeling mislukt
Probeer het opnieuw of neem contact op met support