Ponuka
SK

A big win for open Internet: Сourt sides with an ad blocker in a copyright case

eyeo, the company behind Adblock Plus, has scored another victory in its long-running legal battle with German publisher Axel Springer. The Hamburg court rejected the publisher’s appeal, which claimed that ad blockers violate copyright by modifying the website’s HTML code to block ads.

If the court had sided with the publisher, it could have meant that any attempt to change the code of a website, such as by blocking ads or by changing the color scheme of the web page for accessibility purposes, could be considered a copyright violation and result in a cease and desist order from the website’s owner. For reference, HTML powers 95% of the Web.

In its blog post, eyeo notes that not only extension developers and browsers could have been affected and forced to pay damages, but also regular internet users, many of whom may not even remember installing certain extensions.

The hard-fought battle

The feud between Axel Springer and eyeo goes back nearly a decade. The appeal, tossed by the Hamburg court last month, was filed by the German media conglomerate in response to the ruling from January 2022, also in favor of Eeyo. That ruling was handed down to Axel Springer in the 2021 lawsuit, in which the publisher claimed for the first time that the HTML programming language should be protected under the German copyright law. The court disagreed, noting that ad blocking extension does not change the website’s code substantially enough, neither does it make a new copy of it, thus equating its use to changing browser settings. The court said that this is how a website is supposed to be used, and that you do not require permission from the website owner to make it look better to you.

Before bringing up copyright claims against eyeo, Axel Springer tried a different path, accusing the Cologne-based software developer of unfair competition. The publisher wanted not only to challenge Adblock Plus’s (admittedly questionable) practice of whitelisting certain advertisers, but also the concept of ad blocking as a whole. However, its efforts fell through, as Germany’s Supreme Court ruled in 2018 that ad blocking was legal. This was a major setback for the publisher, who then resorted to other legal actions against eyeo.

All in all, eyeo said that it had fended off 16 targeted lawsuits as of January 2022 — 17 if we count its recent victory against Axel. That is quite an impressive record, and we are grateful to eyeo for waging a holy war on our and many other extension developers’ and users’ behalf.

Broader implications and what’s next

Eyeo’s victory in the Hamburg court, though local, should not be underestimated. Had Axel Springer got its way, a dangerous precedent could have been set, paving the way for similar rulings in the EU and beyond. This would spell doom for the idea of the open Internet as a space where people can freely develop and use new extensions and browser features to enhance their online experience.

It would be naive to think that Axel Springer will throw in the towel. The publisher can still appeal to the Federal Court of Justice, so it’s too early to breathe a sigh of relief. The next legal challenge to ad blocking may be just around the corner, and the ad blocking community may soon need your support.

Páčil sa vám tento príspevok?
18 334 18334 hodnotení
Výborne!

AdGuard pre Windows

AdGuard pre Windows je viac než len blokátor reklám. Je to viacúčelový nástroj, ktorý blokuje reklamy, kontroluje prístup na nebezpečné stránky, zrýchľuje načítanie stránok a chráni deti pred nevhodným obsahom.
Stiahnutím programu akceptujete podmienky licenčnej zmluvy
Prečítať si viac
18 334 18334 hodnotení
Výborne!

AdGuard pre Mac

AdGuard for Mac je jedinečný blokátor reklám navrhnutý s ohľadom na systém macOS. Okrem ochrany pred otravnými reklamami v prehliadačoch a aplikáciách vás chráni aj pred sledovaním, phishingom a podvodmi.
Stiahnutím programu akceptujete podmienky licenčnej zmluvy
Prečítať si viac
18 334 18334 hodnotení
Výborne!

AdGuard pre Android

AdGuard pre Android je ideálne riešenie pre mobilné zariadenia Android. Na rozdiel od iných blokovačov reklám AdGuard nevyžaduje root prístup a poskytuje široké spektrum funkcií: filtráciu aplikácií, správu aplikácií a mnoho ďalšieho.
Stiahnutím programu akceptujete podmienky licenčnej zmluvy
Prečítať si viac
18 334 18334 hodnotení
Výborne!

AdGuard pre iOS

Najlepší blokovač reklám iOS pre iPhone a iPad. AdGuard eliminuje všetky druhy reklám v Safari, chráni Vaše súkromie a urýchľuje načítavanie stránok. Technológia blokovania reklám AdGuard pre iOS zaisťuje filtrovanie najvyššej kvality a umožňuje používať viacero filtrov súčasne
Stiahnutím programu akceptujete podmienky licenčnej zmluvy
Prečítať si viac
18 334 18334 hodnotení
Výborne!

AdGuard VPN

74 lokalít po celom svete

Prístup k ľubovoľnému obsahu

Silné šifrovanie

Neukladajú sa žiadne záznamy

Najrýchlejšie pripojenie

Non-stop podpora

Vyskúšajte bezplatne
Stiahnutím programu akceptujete podmienky licenčnej zmluvy
Prečítať si viac
18 334 18334 hodnotení
Výborne!

AdGuard Blokovač obsahu

AdGuard blokovač obsahu eliminuje všetky druhy reklám v mobilných prehliadačoch, ktoré podporujú technológiu blokovania obsahu - menovite Samsung Internet a Yandex.Browser. Zatiaľ čo je viac obmedzený ako AdGuard pre Android, je zadarmo, ľahko sa inštaluje a stále poskytuje vysokú kvalitu blokovania reklám.
Stiahnutím programu akceptujete podmienky licenčnej zmluvy
Prečítať si viac
18 334 18334 hodnotení
Výborne!

AdGuard rozšírenie prehliadača

AdGuard je najrýchlejší a najľahšie rozšírenie pre blokovanie reklám, ktoré účinne blokuje všetky typy reklám na všetkých webových stránkach! Vyberte si AdGuard pre prehliadač, ktorý používate, a získajte rýchle a bezpečné prehliadanie bez reklám.
18 334 18334 hodnotení
Výborne!

Asistent AdGuard

Sprievodné rozšírenie prehliadača pre AdGuard desktopové aplikácie. Ponúka prístup v prehliadači k takým funkciám, ako je blokovanie vybraných prvkov, zahrnutie webovej stránky do bielej listiny alebo odoslanie správy.
18 334 18334 hodnotení
Výborne!

AdGuard DNS

AdGuard DNS je alternatívne riešenie pre blokovanie reklám, ochranu súkromia a rodičovskú kontrolu. Jednoduché nastavenie a bezplatné používanie poskytuje potrebné minimum ochrany proti online reklamám, sledovačom a phishingu bez ohľadu na to, akú platformu a zariadenie používate.
18 334 18334 hodnotení
Výborne!

AdGuard Home

AdGuard Home je sieťový softvér na blokovanie reklám a sledovanie. Po nastavení pokryje VŠETKY Vaše domáce zariadenia a na to nepotrebujete softvér na strane klienta. S nárastom internetu vecí a pripojených zariadení sa stáva čoraz dôležitejšou možnosť ovládať celú Vašu sieť.
18 334 18334 hodnotení
Výborne!

AdGuard Pro pre iOS

AdGuard Pro má veľa čo ponúknuť popri vynikajúcom blokovaní reklám v systéme Safari už známym používateľom bežnej verzie. Poskytnutím prístupu k vlastným nastaveniam DNS umožňuje blokovať reklamy, chrániť deti pred online obsahom pre dospelých a postrážiť Vaše osobné údaje pred krádežou.
Stiahnutím programu akceptujete podmienky licenčnej zmluvy
Prečítať si viac
18 334 18334 hodnotení
Výborne!

AdGuard pre Safari

Rozšírenia na blokovanie reklám pre Safari majú ťažké časy od chvíle, keď spoločnosť Apple začala nútiť každého používať nové SDK. Rozšírenie AdGuard prináša do Safari návrat k vysoko kvalitnému blokovaniu reklám.
18 334 18334 hodnotení
Výborne!

AdGuard Temp Mail

Bezplatný generátor dočasných e-mail adries, ktorý Vás udržiava v anonymite a chráni Vaše súkromie. Žiadny spam vo Vašom hlavnom priečinku doručenej pošty!
18 334 18334 hodnotení
Výborne!

AdGuard pre Android TV

AdGuard pre Android TV je jediná aplikácia, ktorá blokuje reklamy, chráni Vaše súkromie a funguje ako firewall pre Váš Smart TV. Dostávajte upozornenia na webové hrozby, používajte zabezpečené DNS a profitujte zo šifrovanej prevádzky. Uvoľnite sa a ponorte sa do svojich obľúbených relácií so špičkovým zabezpečením a žiadnymi reklamami!
Sťahovanie AdGuard Ak chcete spustiť inštaláciu, kliknite na tlačidlo označené šípkou Vyberte možnosť "Otvoriť" a kliknite na tlačidlo "OK" - chvíľu počkajte, kým sa súbor stiahne. V otvorenom okne pretiahnite ikonu AdGuard do priečinka "Aplikácie". Ďakujeme, že ste si vybrali AdGuard! Vyberte možnosť "Otvoriť" a kliknite na tlačidlo "OK" - chvíľu počkajte, kým sa súbor stiahne. V otvorenom okne kliknite na "Inštalovať". Ďakujeme, že ste si vybrali AdGuard!
Nainštalujte AdGuard na Vaše mobilné zariadenie