Nabídka
CS

Getting to know AdGuard v4.0 for Android: Firewall

This is the third article in the series “Getting to know AdGuard v4.0 for Android”. We discuss what has changed compared to v3.6 and share tips on how to get more benefits from our app. Read other articles about AdGuard v4.0

We’re delving deeper into the updated AdGuard for Android. If you don't have the new version yet, you can download it.

This time, we want to tell you about a feature that we are really proud of — Firewall. To understand what it is, let's look at an example.

Imagine this: you buy a new phone and aren't surprised to find apps for making calls, messaging, shopping, and navigating pre-installed. But after a while, you start receiving spam emails, and the manufacturer knows who you talk to and where you go.

It turns out that every time you made a call, the calling app sent both your number and the recipient's number to the manufacturer. And the navigation app shared your GPS coordinates even when your device was idle.

This situation is no fiction — we recently wrote about it in our blog. We also wrote about situations when innocent-looking apps like calculators collected and leaked user data.

What can you do and how can Firewall help?

Firewall is a tool to control your apps’ Internet access. With just a few taps, you can make sure that your calling app or calculator won’t use the Internet.

How Firewall works

Firewall can help you check what apps connect to the network and block access to it for the apps you don’t trust. Plus, you can manage Internet access for the entire device. Let’s see how to use it.

Quick actions

Quick actions are based on the requests from Recent activity (it can be found in Statistics, which we discussed in the previous article). This section shows which apps have recently connected to the Internet.

Quick actions *mobile_border

If you see an app that shouldn't be using the Internet at all or an app that you haven't used recently, you can block its access on the fly.

Global firewall rules

This section allows you to control Internet access for the entire device.

Global firewall rules *mobile_border

When might this be useful?

  • You've just arrived in another country and are looking for a local SIM card with Internet access. To prevent your phone from sending unnecessary Internet requests and incurring additional charges (usually, home Internet is significantly more expensive while roaming), you can go to Global firewall rules and disable roaming data.

  • Perhaps you simply don't want your phone to do anything in the background without your knowledge, like update apps or send data, consuming traffic and battery power. In Global firewall rules, you can disable access to Wi-Fi and mobile data when the screen is off.

Custom firewall rules

In this section, you can control Internet access for specific apps — block the ones you don’t find trustworthy, or, on the contrary, unblock the ones you want to use despite global firewall rules.

  1. Open Custom firewall rules. Under Apps with custom rules, tap Add app.

Custom firewall rules *mobile_border

  1. Select the app for which you want to set individual rules.

Adding an app to Custom firewall rules *mobile_border

  1. In Available custom rules, select the ones you want to configure and tap the "+" icon. The rules will now appear in Applied custom rules.

Added rule *mobile_border

  1. If you need to block a specific type of connection, toggle the switch to the left. If you want to allow it, leave the switch enabled. Custom rules override global ones: any changes you make in Global firewall rules will not affect this app.

To delete a rule or app from Custom rules, swipe it to the left.

Deleting a rule *mobile_border

Useful tip

If AdGuard's protection is active, you can always see it in the notification shade. Expand the notification, and you will see the Assistant button.

AdGuard notification *mobile_border

We will provide more details about the Assistant in the next article, but for now, here's a tip: you can use it for quick access to Firewall.

Apps in the Assistant *mobile_border

Managing an app via the Assistant *mobile_border

The Assistant works almost like Quick actions — it displays several apps that recently connected to the Internet. By tapping an app, you can view its stats and requests as well as configure filtering and Internet access settings for it.

In conclusion

Although Firewall is not a new feature, we haven't paid so much attention to it before. We hope this article will help you understand how to use it better. Feel free to try it out and share your experience on our social media channels or on GitHub. We welcome both feature suggestions and bug reports. Again, here’s a reminder about how to report bugs.

Líbil se vám tento příspěvek?
18 379 18379 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro Windows

AdGuard pro Windows je víc než jen blokátor reklam. Jedná se o víceúčelový nástroj, který blokuje reklamy, kontroluje přístup na nebezpečné stránky, zrychluje načítání stránek a chrání děti před nevhodným obsahem.
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 379 18379 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro macOS

AdGuard for Mac je jedinečný blokátor reklam navržený s ohledem na systém macOS. Kromě ochrany před otravnými reklamami v prohlížečích a aplikacích vás chrání před sledováním, krádeží identity a podvody.
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 379 18379 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro Android

AdGuard pro Android je dokonalým řešením pro mobilní zařízení Android. Na rozdíl od většiny ostatních blokátorů reklam nevyžaduje AdGuard root přístup a poskytuje širokou škálu možností správy aplikací.
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 379 18379 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro iOS

Nejlepší blokátor reklam v systému iOS pro iPhone a iPad. AdGuard odstraňuje všechny druhy reklam v Safari, chrání vaše soukromí a zrychluje načítání stránek. Technologie blokování reklam AdGuard pro iOS zajišťuje nejvyšší kvalitu filtrování a umožňuje používat více filtrů současně
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 379 18379 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard VPN

74 umístění po celém světě

Přístup k jakémukoliv obsahu

Silné šifrování

Žádné záznamy aktivit

Nejrychlejší připojení

Podpora 24/7

Vyzkoušet zdarma
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 379 18379 uživatelských recenzí
Vynikající!

Blokátor obsahu AdGuard

Blokátor obsahu AdGuard eliminuje všechny druhy reklam v mobilních prohlížečích, které podporují technologii blokování obsahu — jmenovitě Samsung Internet a Yandex.Browser. Je více omezen než AdGuard pro Android, ale je zdarma, snadno se instaluje a stále poskytuje vysokou kvalitu blokování reklam.
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 379 18379 uživatelských recenzí
Vynikající!

Rozšíření prohlížeče AdGuard

AdGuard je nejrychlejší a nejlehčí rozšíření pro blokování reklam, které účinně blokuje všechny typy reklam na všech webových stránkách! Vyberte si AdGuard pro prohlížeč, který používáte a získejte rychlé a bezpečné prohlížení bez reklam.
18 379 18379 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard asistent

Doprovodné rozšíření prohlížeče pro AdGuard desktopové aplikace. Nabízí přístup v prohlížeči k takovým funkcím, jako je blokování vybraných prvků, zahrnutí webové stránky do seznamu povolených nebo odeslání hlášení.
18 379 18379 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard DNS

AdGuard DNS je alternativní řešení pro blokování reklam, ochranu soukromí a rodičovskou kontrolu. Jednoduché nastavení a bezplatné používání poskytuje potřebné minimum ochrany proti online reklamám, slídičům a phishingu bez ohledu na to, jakou platformu a zařízení používáte.
18 379 18379 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard Home

AdGuard Home je komplexní síťové softwarové řešení pro blokování reklamy a sledování na internetu. Po jeho nasazení, budou všechna Vaše zařízení v domácnosti chráněná a nepotřebujete už žádný software na Vašem zařízení. S nástupem internetu věcí a množstvím připojených zařízení, začala být schopnost kontrolovat celou Vaši síť důležitější než kdykoliv předtím.
18 379 18379 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard Pro pro iOS

AdGuard Pro má hodně co nabídnout vedle vynikajícího blokování reklam v Safari, které je již uživatelům běžné verze. Poskytnutím přístupu k vlastním nastavením DNS umožňuje blokovat reklamy, chránit děti před online obsahem pro dospělé a ohlídat vaše osobní údaje před krádeží.
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 379 18379 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro Safari

Safari rozšíření pro blokování reklam zažívají těžké časy od chvíle, kdy Apple začal všechny nutit používat nové SDK. Rozšíření AdGuard má přinést zpět vysoce kvalitní blokování reklam do Safari.
18 379 18379 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard Temp Mail

Bezplatný generátor dočasných e-mailových adres, který vás udržuje v anonymitě a chrání vaše soukromí. Žádný spam ve vaší hlavní doručené poště!
18 379 18379 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro Android TV

AdGuard pro Android TV je jediná aplikace, která blokuje reklamy, chrání vaše soukromí a funguje jako firewall pro chytrou TV. Získejte varování před webovými hrozbami, používejte zabezpečený DNS a využívejte šifrovaný provoz. Uvolněte se a ponořte se do svých oblíbených pořadů se špičkovým zabezpečením a žádnými reklamami!
Stahování AdGuardu Chcete-li nainstalovat AdGuard, klikněte na soubor označený šipkou Vyberte „Otevřít“ a klikněte na tlačítko „OK“, poté počkejte, než se soubor stáhne. V otevřeném okně přetáhněte ikonu AdGuardu do složky „Aplikace“. Děkujeme, že jste si zvolili AdGuard! Vyberte „Otevřít“ a klikněte na tlačítko „OK“, poté počkejte, než se soubor stáhne. V otevřeném okně klikněte na tlačítko „Instalovat“. Děkujeme, že jste si zvolili AdGuard!
Nainstalujte si AdGuard i pro mobilní zařízení