Nabídka
CS

Google litters Gmail with more ads, including in-between mails. Will this push users over the edge?

Have you recently opened your Gmail inbox and felt overwhelmed by the number of ads or confused about them popping up in random spots? If so, you are not alone. Many Gmail users have reported seeing ads in places where there were none before.

According to 9to5Google, ads have for the first time recently come to the Gmail inbox’s ‘Updates’ filter, a section primarily reserved for emails about orders, bills and the like. But that’s not all. Although Gmail’s other tabs, ‘Social’ and ‘Promotions,’ were already populated with ads, those ads were generally relegated to the top of the inbox. That made them easily distinguishable from genuine emails. Not longer, it seems.

On Twitter, users have shared screenshots of their inboxes, where messages with the green ‘Ad’ label would be strewn all over the email lists. And it does not look pretty.

Users have noticed ads in-between mails in Gmail

Google has confirmed in a statement to the media that Gmail is now displaying ads in between messages. The company’s spokesperson told the Verge that Google first introduced ‘instream’ ads in the Promotions tab on mobile last year, and is now expanding the feature to desktop

The new ad-heavy look of Gmail inbox has prompted users to vent their frustrations online, and some reached out directly to the ‘Big G’ for explanations. In response to a user who complained that seeing ads in the middle of her inbox was “NOT COOL”, the official Gmail account on Twitter seemed to agree: “That doesn’t sound good.”

But… Gmail… then why?

New ad placements triggered criticism

Declining ad revenue: milking the cow while you still can?

Google’s ad revenue is dwindling. Despite beating expectations in the first quarter of this year, Alphabet’s ad sales still dropped slightly (1%) from the same period last year, marking the third quarter of decline since 2004 and the second quarter in a row.

On top of that, Google also faces a formidable rival in Microsoft in search, where it has been the dominant force for years and where most of its money comes from: ‘search ads and other’ accounted for more than half Google’s revenue this quarter. Microsoft beat Google to the punch in the AI race by integrating OpenAI’s GPT-4 model into its revamped Bing search engine. And while Microsoft has so far failed to gain ground on Google in terms of search market share, it still can — much depends on how well Google catches up in AI, where Microsoft now has an edge. Google’s answer to Bing AI, its own AI-powered search engine called Search Generative Experience, is still a work in progress, and it’s unclear how it will fare against Microsoft’s Bing AI. One thing we do know is that Google’s new search engine will have search ads from day one — the company apparently doesn’t want to miss out on any of that ad money.

Many Google’s initiatives of late are aimed at boosting its shrinking ad revenue. We already wrote about ads for physical products, such as cars and offline stores, that have come to Android and Google TVs, and Google-owned YouTube launching its crusade on ad blockers with potentially negative results for both viewers and creators.

Google’s strategy to cope with declining ad revenue and slow growth seems to be bombarding its free users with more and more ads, while nudging them to switch to its paid offerings. This approach raises doubts, especially since Google's ad network is increasingly abused by 'bad ads' that spread malware and other harmful content. While it’s too early to draw any conclusions, so far, it has only caused frustration among Gmail users and prompted some to look for alternatives.

Users are asking for alternatives to Gmail

As Gmail fills up with more ads, will its new features become a step too far that pushes users to look for cleaner, less ad-polluted alternatives? We have yet to see, but as the saying goes, one can only take so much. Meanwhile, Proton, a provider of secure encrypted email service that offers both free and paid plans, did not miss the opportunity to tout its own product in the wake of Gmail’s news.

Gmail’s focus on ads is a marketing opportunity for competitors

Whether the new ad placements become a deal breaker for at least some of the users or not, they certainly do not improve user experience. And if Google continues to add more ads to Gmail in the future — which is likely given its dependence on ad revenue — it will only get worse. One day, the tipping point will be reached and Google will have to change its course or face the risk of losing users. The trouble is, it may be too late to fix anything by then.

Líbil se vám tento příspěvek?
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro Windows

AdGuard pro Windows je víc než jen blokátor reklam. Jedná se o víceúčelový nástroj, který blokuje reklamy, kontroluje přístup na nebezpečné stránky, zrychluje načítání stránek a chrání děti před nevhodným obsahem.
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro macOS

AdGuard for Mac je jedinečný blokátor reklam navržený s ohledem na systém macOS. Kromě ochrany před otravnými reklamami v prohlížečích a aplikacích vás chrání před sledováním, krádeží identity a podvody.
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro Android

AdGuard pro Android je dokonalým řešením pro mobilní zařízení Android. Na rozdíl od většiny ostatních blokátorů reklam nevyžaduje AdGuard root přístup a poskytuje širokou škálu možností správy aplikací.
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro iOS

Nejlepší blokátor reklam v systému iOS pro iPhone a iPad. AdGuard odstraňuje všechny druhy reklam v Safari, chrání vaše soukromí a zrychluje načítání stránek. Technologie blokování reklam AdGuard pro iOS zajišťuje nejvyšší kvalitu filtrování a umožňuje používat více filtrů současně
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard VPN

74 umístění po celém světě

Přístup k jakémukoliv obsahu

Silné šifrování

Žádné záznamy aktivit

Nejrychlejší připojení

Podpora 24/7

Vyzkoušet zdarma
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

Blokátor obsahu AdGuard

Blokátor obsahu AdGuard eliminuje všechny druhy reklam v mobilních prohlížečích, které podporují technologii blokování obsahu — jmenovitě Samsung Internet a Yandex.Browser. Je více omezen než AdGuard pro Android, ale je zdarma, snadno se instaluje a stále poskytuje vysokou kvalitu blokování reklam.
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

Rozšíření prohlížeče AdGuard

AdGuard je nejrychlejší a nejlehčí rozšíření pro blokování reklam, které účinně blokuje všechny typy reklam na všech webových stránkách! Vyberte si AdGuard pro prohlížeč, který používáte a získejte rychlé a bezpečné prohlížení bez reklam.
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard asistent

Doprovodné rozšíření prohlížeče pro AdGuard desktopové aplikace. Nabízí přístup v prohlížeči k takovým funkcím, jako je blokování vybraných prvků, zahrnutí webové stránky do seznamu povolených nebo odeslání hlášení.
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard DNS

AdGuard DNS je alternativní řešení pro blokování reklam, ochranu soukromí a rodičovskou kontrolu. Jednoduché nastavení a bezplatné používání poskytuje potřebné minimum ochrany proti online reklamám, slídičům a phishingu bez ohledu na to, jakou platformu a zařízení používáte.
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard Home

AdGuard Home je komplexní síťové softwarové řešení pro blokování reklamy a sledování na internetu. Po jeho nasazení, budou všechna Vaše zařízení v domácnosti chráněná a nepotřebujete už žádný software na Vašem zařízení. S nástupem internetu věcí a množstvím připojených zařízení, začala být schopnost kontrolovat celou Vaši síť důležitější než kdykoliv předtím.
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard Pro pro iOS

AdGuard Pro má hodně co nabídnout vedle vynikajícího blokování reklam v Safari, které je již uživatelům běžné verze. Poskytnutím přístupu k vlastním nastavením DNS umožňuje blokovat reklamy, chránit děti před online obsahem pro dospělé a ohlídat vaše osobní údaje před krádeží.
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro Safari

Safari rozšíření pro blokování reklam zažívají těžké časy od chvíle, kdy Apple začal všechny nutit používat nové SDK. Rozšíření AdGuard má přinést zpět vysoce kvalitní blokování reklam do Safari.
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard Temp Mail

Bezplatný generátor dočasných e-mailových adres, který vás udržuje v anonymitě a chrání vaše soukromí. Žádný spam ve vaší hlavní doručené poště!
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro Android TV

AdGuard pro Android TV je jediná aplikace, která blokuje reklamy, chrání vaše soukromí a funguje jako firewall pro chytrou TV. Získejte varování před webovými hrozbami, používejte zabezpečený DNS a využívejte šifrovaný provoz. Uvolněte se a ponořte se do svých oblíbených pořadů se špičkovým zabezpečením a žádnými reklamami!
Stahování AdGuardu Chcete-li nainstalovat AdGuard, klikněte na soubor označený šipkou Vyberte „Otevřít“ a klikněte na tlačítko „OK“, poté počkejte, než se soubor stáhne. V otevřeném okně přetáhněte ikonu AdGuardu do složky „Aplikace“. Děkujeme, že jste si zvolili AdGuard! Vyberte „Otevřít“ a klikněte na tlačítko „OK“, poté počkejte, než se soubor stáhne. V otevřeném okně klikněte na tlačítko „Instalovat“. Děkujeme, že jste si zvolili AdGuard!
Nainstalujte si AdGuard i pro mobilní zařízení