Nabídka
CS

Your cell phone is not your own anymore

A little while ago we've analyzed the situation around Samsung SmartTVs regarding their blocking in a case of a supposed theft. We understand that it is really not so easy to absorb the idea that a vendor can abuse the blocking feature and rid an honest user out of their device, inducing anger and frustration out of nowhere. But we did not have to wait long to find more baffling examples.

This time it was Xiaomi, the cheap-and-good Chinese smartphone manufacturer. On September the 10th, they started blocking phones located in Cuba, Iran, Syria, North Korea, Sudan, and Crimea. A happy owner of a new shiny gadget would turn it on, activate it, and suddenly become an owner of a shiny new piece of uselessness.

A notification would appear on the screen, accompanying the complete lock of the device:

Xiaomi policy does not permit sale or provision of the product to the territory in which you have attempted to activate it. Please contact the retailer directly for additional information

Image: XDA-Developers

Looks quite like Samusng's attempts to fight illegal sales of illegally acquired devices, doesn't it?

To be fair, Xiaomi later restored the access to most of the devices and apologized for this, ahem, "occasional outage".

However, it is one of those situations that make you think a lot. You buy a device, but you have so little control over it. Do you even own anything nowadays? Why do you pay money for something that does not work on your command, doesn't always work the same expected way, something that leaks your data, snitches on you to commercial companies and states? Do we, as users, really need such technologies?

And then there's the question of trust. If there has to be someone else who possesses such great power over things that play such a big role in our life, we'd better choose a trustworthy one. But who can we trust?

Nobody is perfect

We used to think that big companies care about us, their customers — how else would they sell their products to us? But all that is happening recently makes us doubt it more and more, and we are right to. Because our data is more valuable than us, our wellbeing, even our safety.

Big games are played, and big bets are put around data. And sometimes the ball lands on zero and your data gets leaked. Here are just a few examples:

Still not convinced, still think that the above-described cases are about some abstract big fat companies that have nothing to do with your life? Here's something much more relatable:

September 2021: Syniverse reported to SEC about a breach that they had discovered back in May, 2021, although the attack had started back in 2016!

Syniverse is a huge global corporation providing technological and business services to a number of telecom providers and a lot of smaller IT companies all over the world. AT&T, T-Mobile, Verizon, Vodafone, and even China Mobile are among their clients. Pretty much all of the folks thanks to whom you can use your phone and mobile internet.

Syniverse processes an enormous amount of phone calls, and they process, as they claim, 740 bln of text messages yearly. It makes 4 trillion messages since 2016, that had possibly been intercepted by the hackers.

And let's not forget about that epic Twitch hack of October 2021. Besides stealing the source code of the platform, SDKs, and maintenance and testing software, they stole the data about streamers' earnings. Now we know who makes how much money on Twitch. Would you like for such thing to be known about you?

With all of that in mind, it doesn't seem that crazy zny more that a cell phone manufacturer can get hacked. And it extends beyond cell phones to all smart devices as a class. And the attacks keep happening all over the world.


We don't call on throwing your Xiaomi smartphone into the trash bin. That's not the point. Yes, Xiaomi and privacy are no bros, but other vendors, unfortunately, are not much better. Xiaomi just have recently provided a good example of what we are talking about. The bottom line is, nobody is safe and secured from a data breach, including huge global vendors, developers and providers. No device is truly safe and secured.

If you're really interested in the topic, here's a longread about over 60 biggest data breaches.

And here we arrive to the same point that we like to make a lot, again. Because it is important. Pay attention. Be on watch. Follow your data to where it goes. Use all that there is to limit companies' access to your data. Check our article on digital safety and data hygiene — we've really had put an effort in making it useful, because it is important for us, and because we believe it is important for you.

Líbil se vám tento příspěvek?
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro Windows

AdGuard pro Windows je víc než jen blokátor reklam. Jedná se o víceúčelový nástroj, který blokuje reklamy, kontroluje přístup na nebezpečné stránky, zrychluje načítání stránek a chrání děti před nevhodným obsahem.
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro macOS

AdGuard for Mac je jedinečný blokátor reklam navržený s ohledem na systém macOS. Kromě ochrany před otravnými reklamami v prohlížečích a aplikacích vás chrání před sledováním, krádeží identity a podvody.
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro Android

AdGuard pro Android je dokonalým řešením pro mobilní zařízení Android. Na rozdíl od většiny ostatních blokátorů reklam nevyžaduje AdGuard root přístup a poskytuje širokou škálu možností správy aplikací.
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro iOS

Nejlepší blokátor reklam v systému iOS pro iPhone a iPad. AdGuard odstraňuje všechny druhy reklam v Safari, chrání vaše soukromí a zrychluje načítání stránek. Technologie blokování reklam AdGuard pro iOS zajišťuje nejvyšší kvalitu filtrování a umožňuje používat více filtrů současně
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard VPN

74 umístění po celém světě

Přístup k jakémukoliv obsahu

Silné šifrování

Žádné záznamy aktivit

Nejrychlejší připojení

Podpora 24/7

Vyzkoušet zdarma
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

Blokátor obsahu AdGuard

Blokátor obsahu AdGuard eliminuje všechny druhy reklam v mobilních prohlížečích, které podporují technologii blokování obsahu — jmenovitě Samsung Internet a Yandex.Browser. Je více omezen než AdGuard pro Android, ale je zdarma, snadno se instaluje a stále poskytuje vysokou kvalitu blokování reklam.
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

Rozšíření prohlížeče AdGuard

AdGuard je nejrychlejší a nejlehčí rozšíření pro blokování reklam, které účinně blokuje všechny typy reklam na všech webových stránkách! Vyberte si AdGuard pro prohlížeč, který používáte a získejte rychlé a bezpečné prohlížení bez reklam.
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard asistent

Doprovodné rozšíření prohlížeče pro AdGuard desktopové aplikace. Nabízí přístup v prohlížeči k takovým funkcím, jako je blokování vybraných prvků, zahrnutí webové stránky do seznamu povolených nebo odeslání hlášení.
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard DNS

AdGuard DNS je alternativní řešení pro blokování reklam, ochranu soukromí a rodičovskou kontrolu. Jednoduché nastavení a bezplatné používání poskytuje potřebné minimum ochrany proti online reklamám, slídičům a phishingu bez ohledu na to, jakou platformu a zařízení používáte.
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard Home

AdGuard Home je komplexní síťové softwarové řešení pro blokování reklamy a sledování na internetu. Po jeho nasazení, budou všechna Vaše zařízení v domácnosti chráněná a nepotřebujete už žádný software na Vašem zařízení. S nástupem internetu věcí a množstvím připojených zařízení, začala být schopnost kontrolovat celou Vaši síť důležitější než kdykoliv předtím.
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard Pro pro iOS

AdGuard Pro má hodně co nabídnout vedle vynikajícího blokování reklam v Safari, které je již uživatelům běžné verze. Poskytnutím přístupu k vlastním nastavením DNS umožňuje blokovat reklamy, chránit děti před online obsahem pro dospělé a ohlídat vaše osobní údaje před krádeží.
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro Safari

Safari rozšíření pro blokování reklam zažívají těžké časy od chvíle, kdy Apple začal všechny nutit používat nové SDK. Rozšíření AdGuard má přinést zpět vysoce kvalitní blokování reklam do Safari.
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard Temp Mail

Bezplatný generátor dočasných e-mailových adres, který vás udržuje v anonymitě a chrání vaše soukromí. Žádný spam ve vaší hlavní doručené poště!
18 380 18380 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro Android TV

AdGuard pro Android TV je jediná aplikace, která blokuje reklamy, chrání vaše soukromí a funguje jako firewall pro chytrou TV. Získejte varování před webovými hrozbami, používejte zabezpečený DNS a využívejte šifrovaný provoz. Uvolněte se a ponořte se do svých oblíbených pořadů se špičkovým zabezpečením a žádnými reklamami!
Stahování AdGuardu Chcete-li nainstalovat AdGuard, klikněte na soubor označený šipkou Vyberte „Otevřít“ a klikněte na tlačítko „OK“, poté počkejte, než se soubor stáhne. V otevřeném okně přetáhněte ikonu AdGuardu do složky „Aplikace“. Děkujeme, že jste si zvolili AdGuard! Vyberte „Otevřít“ a klikněte na tlačítko „OK“, poté počkejte, než se soubor stáhne. V otevřeném okně klikněte na tlačítko „Instalovat“. Děkujeme, že jste si zvolili AdGuard!
Nainstalujte si AdGuard i pro mobilní zařízení