Nabídka
CS

Meta is willing to give a discount for ad-free Instagram and Facebook. An offer one can’t pass up?

Meta, designated as a “gatekeeper” under the new EU antitrust law, the DMA (Digital Markets Act), is struggling to comply with its provisions. The stumbling block that the company cannot seem to overcome is to secure “freely given” consent from users of Facebook, Instagram, and Messenger for the use of their personal data in targeted advertising. The twist? Users must retain full access to these platforms even if they opt out of data sharing, ensuring their digital footprints aren’t vacuumed up by Meta for ad targeting purposes.

Back in November, Meta came up with an ingenious solution — charge users €9.99 for a single account on the web and then €6 more for each additional account. On mobile, Meta planned to charge €12.99 per month for a single account and then €8 per month for each additional account on top of that. The grand total would have come to about €35 per month, assuming a user wanted an ad-free Instagram and Facebook experience on both desktop and mobile.

The offer did not strike a chord either with users or with regulators. So, faced with the prospect of paying a hefty fine for failing to comply with the DMA and put up against the wall, Meta came up with an equally ingenious proposal to cut its “privacy fee” in half.

According to Reuters, Meta told the European Commission that it was willing to drop the price from €9.99 to €5.99 for a single account and from €6 to €4 for each additional account. “We have wanted to accelerate that process for some time because we need to get to a steady state,” Meta lawyer Tim Lamb was cited as saying.

An offer good enough or a smokescreen to cover true intentions?

We can debate whether the discount is big enough, and whether $4 makes that much of a difference. However, the exact amount of the fee is not what should be at the center of the discussion. If anything, it distracts from the most important question, which is whether the choice between paying a fee and having your data slurped up by a data churning machine like Meta is a real choice.

We don’t think it is. These two options are not equally free, and they never can be. While in one case you just click “agree,” in the other you have to pay Meta a potentially ever-increasing fee to keep your privacy intact. But privacy shouldn’t be a privilege only the better-off can afford, it’s a right that we believe everyone should have the ability to practice.

Privacy advocates NOYB, who were on the fence about the Meta ‘pay or ok’ scheme from day one, argue that a lower fee, whatever it is, does not equal compliance.

The GDPR clearly states that consent must be “freely” given. Meta, on the other hand, is hiding the “refuse” button behind a paywall.

Venturing into the practical realm of this consent dilemma, we encounter another puzzle. According to recent research, highlighted by NOYB, a whopping 99.9% of website visitors would prefer to consent to tracking rather than fork out a modest fee of €1.99.

We strongly suspect that Meta is aware of these and other findings indicating that users would be reluctant to dig into their wallets en masse for the sake of protection against data mining and subsequent targeted advertising. It’s more likely that Meta has never really counted on users accepting any fee, hence the initial fee proposal that bordered on the unrealistic. Perhaps this was a strategic play, leaving wiggle room for a dramatic price cut announcement in the future — halving prices always makes for good press since it sounds like a generous concession. Yet, this maneuver just reinforces a troubling notion: that privacy is a luxury reserved for the few. And it’s a notion we cannot agree with.

Potentially dire consequences for privacy

As NOYB points out, if the European Data Protection Board (EDPB) gives the green light to Meta’s “pay or okay” system, such a decision can pave the way for more companies to adopt a similar approach.

The choice between “yes” or “no” to invasive tracking will finally and irrevocably be replaced by “pay or have your data commoditized” by Big Tech. This, the privacy advocacy group argues, will be tantamount to “rendering the fundamental right to privacy virtually useless.”

Such a conclusion may sound too harsh, but normalizing online surveillance under the guise of giving users choice is nothing more than creating a smokescreen. And we, as well as regulators, should see through it.

Líbil se vám tento příspěvek?
18 377 18377 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro Windows

AdGuard pro Windows je víc než jen blokátor reklam. Jedná se o víceúčelový nástroj, který blokuje reklamy, kontroluje přístup na nebezpečné stránky, zrychluje načítání stránek a chrání děti před nevhodným obsahem.
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 377 18377 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro macOS

AdGuard for Mac je jedinečný blokátor reklam navržený s ohledem na systém macOS. Kromě ochrany před otravnými reklamami v prohlížečích a aplikacích vás chrání před sledováním, krádeží identity a podvody.
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 377 18377 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro Android

AdGuard pro Android je dokonalým řešením pro mobilní zařízení Android. Na rozdíl od většiny ostatních blokátorů reklam nevyžaduje AdGuard root přístup a poskytuje širokou škálu možností správy aplikací.
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 377 18377 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro iOS

Nejlepší blokátor reklam v systému iOS pro iPhone a iPad. AdGuard odstraňuje všechny druhy reklam v Safari, chrání vaše soukromí a zrychluje načítání stránek. Technologie blokování reklam AdGuard pro iOS zajišťuje nejvyšší kvalitu filtrování a umožňuje používat více filtrů současně
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 377 18377 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard VPN

74 umístění po celém světě

Přístup k jakémukoliv obsahu

Silné šifrování

Žádné záznamy aktivit

Nejrychlejší připojení

Podpora 24/7

Vyzkoušet zdarma
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 377 18377 uživatelských recenzí
Vynikající!

Blokátor obsahu AdGuard

Blokátor obsahu AdGuard eliminuje všechny druhy reklam v mobilních prohlížečích, které podporují technologii blokování obsahu — jmenovitě Samsung Internet a Yandex.Browser. Je více omezen než AdGuard pro Android, ale je zdarma, snadno se instaluje a stále poskytuje vysokou kvalitu blokování reklam.
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 377 18377 uživatelských recenzí
Vynikající!

Rozšíření prohlížeče AdGuard

AdGuard je nejrychlejší a nejlehčí rozšíření pro blokování reklam, které účinně blokuje všechny typy reklam na všech webových stránkách! Vyberte si AdGuard pro prohlížeč, který používáte a získejte rychlé a bezpečné prohlížení bez reklam.
18 377 18377 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard asistent

Doprovodné rozšíření prohlížeče pro AdGuard desktopové aplikace. Nabízí přístup v prohlížeči k takovým funkcím, jako je blokování vybraných prvků, zahrnutí webové stránky do seznamu povolených nebo odeslání hlášení.
18 377 18377 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard DNS

AdGuard DNS je alternativní řešení pro blokování reklam, ochranu soukromí a rodičovskou kontrolu. Jednoduché nastavení a bezplatné používání poskytuje potřebné minimum ochrany proti online reklamám, slídičům a phishingu bez ohledu na to, jakou platformu a zařízení používáte.
18 377 18377 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard Home

AdGuard Home je komplexní síťové softwarové řešení pro blokování reklamy a sledování na internetu. Po jeho nasazení, budou všechna Vaše zařízení v domácnosti chráněná a nepotřebujete už žádný software na Vašem zařízení. S nástupem internetu věcí a množstvím připojených zařízení, začala být schopnost kontrolovat celou Vaši síť důležitější než kdykoliv předtím.
18 377 18377 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard Pro pro iOS

AdGuard Pro má hodně co nabídnout vedle vynikajícího blokování reklam v Safari, které je již uživatelům běžné verze. Poskytnutím přístupu k vlastním nastavením DNS umožňuje blokovat reklamy, chránit děti před online obsahem pro dospělé a ohlídat vaše osobní údaje před krádeží.
Stažením programu přijímáte podmínky Licenční smlouvy
Čtěte dál
18 377 18377 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro Safari

Safari rozšíření pro blokování reklam zažívají těžké časy od chvíle, kdy Apple začal všechny nutit používat nové SDK. Rozšíření AdGuard má přinést zpět vysoce kvalitní blokování reklam do Safari.
18 377 18377 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard Temp Mail

Bezplatný generátor dočasných e-mailových adres, který vás udržuje v anonymitě a chrání vaše soukromí. Žádný spam ve vaší hlavní doručené poště!
18 377 18377 uživatelských recenzí
Vynikající!

AdGuard pro Android TV

AdGuard pro Android TV je jediná aplikace, která blokuje reklamy, chrání vaše soukromí a funguje jako firewall pro chytrou TV. Získejte varování před webovými hrozbami, používejte zabezpečený DNS a využívejte šifrovaný provoz. Uvolněte se a ponořte se do svých oblíbených pořadů se špičkovým zabezpečením a žádnými reklamami!
Stahování AdGuardu Chcete-li nainstalovat AdGuard, klikněte na soubor označený šipkou Vyberte „Otevřít“ a klikněte na tlačítko „OK“, poté počkejte, než se soubor stáhne. V otevřeném okně přetáhněte ikonu AdGuardu do složky „Aplikace“. Děkujeme, že jste si zvolili AdGuard! Vyberte „Otevřít“ a klikněte na tlačítko „OK“, poté počkejte, než se soubor stáhne. V otevřeném okně klikněte na tlačítko „Instalovat“. Děkujeme, že jste si zvolili AdGuard!
Nainstalujte si AdGuard i pro mobilní zařízení