Menü
TR

Over 20,000,000 of Chrome Users are Victims of Fake Ad Blockers

According to the PageFair 2014 report, Google Chrome is a major driver of adblock growth. 20% of users discovered ad blocking by browsing “available browser extensions”. Given how popular ad blocking is, it is quite a lot. This also explains why "cloning" wide-spread ad blockers has become so popular among online crooks. Seven months ago big news broke: 37,000 users were tricked into installing a fake Adblock Plus extension.

What if I told you that thanks to poor Chrome's WebStore moderation the situation is much worse, and in reality over 20,000,000 users are affected and tricked into installing fake malicious ad blockers?

I must say the problem is not new. It's been a while since different "authors" started spamming Chrome WebStore with lazy clones of popular ad blockers (with a few lines of their code on top of them). That's how users could end up installing some "Adguard Hardline" or "Adblock Plus Premium" or something like that. The only way of fighting this stuff is to file a trademark violation abuse to Google, and it takes them a few days to take a clone down.

They got smarter now. Just look at the search results. All the extensions I've highlighted are simple rip-offs with a few lines of code and some analytics code added by the "authors". Instead of using tricky names they now spam keywords in the extension description trying to make to the top search results.

Apparently, being in the top is enough to gain trust of casual users. For instance, take a look at the stats of one of them:

So I've decided to take a deeper look inside of this so-called "AdRemover". The following section is full of technical details and if you are not interested, just skip it to the next section where I'll explain how it works in normal language.

All shades of hiding scripts

There was one file added compared to the original code of the AdBlock extension, the coupons.txt file:

Another thing that caught my eye is that while initializing it was loading a strange image from a third-party domain www.hanstrackr.com:

Okay, that's weird. Let's find out why do they need these files. It appears that both files were loaded by a script hidden inside the modified jQuery library:

jQuery.extend({

	normalize: function(value) {

		return jQuery.xrat+'ob("'+value+'")';
	}
});

This function returns a string: atob("here goes the hidden base64-encoded script") which is then executed. The script itself was also obfuscated. You can take a look at the deobfuscated version of it here.

This hidden script was listening to every request made by your browser and compared md5(url + "%Ujy%BNY0O") with the list of signatures loaded from coupons.txt. When the said signature was hit, it loaded an iframe from the g.qyz.sx domain passing information about the visited page, and then re-initialized the extension. For instance, one of these signatures corresponded to https://www.google.com/.

Now to that weird image. It appears that another script is hidden inside of it, and the extension was decoding and executing it:

    decodeMessage = function(variable_0, variable_1) {
        var variable_2 = [],
            variable_4 = getNumberFromBits(variable_0, variable_2, variable_1);
        if (16 * (variable_4 + 1) > 0.75 * variable_0["length"]) {
            return ""
        };
        if (0 === variable_4) {
            return ""
        };
        for (var variable_3 = [], variable_5 = 0; variable_5 < variable_4; variable_5++) {
            var variable_66 = getNumberFromBits(variable_0, variable_2, variable_1);
            variable_3["push"](String["fromCharCode"](variable_66))
        };
        return variable_3["join"]("")
    }

The default image/script does nothing malicious, but at any moment it can be changed. Note, that this script is executed in the privileged context (extension's background page) and it can do literally anything with your browser.

AdRemover's Summary

Now back to the normal language. Here is a list of what this fake ad blocker does.

  1. It hides malicious code inside a well-known javascript library (jQuery).
  2. This code sends back to their server information about some of the websites you visit.
  3. It receives commands from the command center remote server. In order to avoid detection, these commands are hidden inside a harmless-looking image.
  4. These commands are scripts which are then executed in the privileged context (extension's "background page") and can change your browser behavior in any way.

Basically, this is a botnet composed of browsers infected with the fake adblock extensions. The browser will do whatever the command center server owner orders it to do.

It is not alone

I have scanned other extensions on the WebStore and found four more using the very same approach. By the way, two of them are not fake ad blockers, and nothing pointed to them being malicious until I checked the code.

Here is the full list.

  • AdRemover for Google Chrome™ (10M+ users)
  • uBlock Plus (8M+ users)
  • Adblock Pro (2M+ users)
  • HD for YouTube™ (400K+ users)
  • Webutation (30K+ users)

We have reported these extensions to Google. Hopefully, they will be taken down soon.

How to protect yourself from malicious extensions

With the current state of things, surfing through the Chrome's WebStore is like walking through a minefield. So here's my advice: if you want to install an extension, think twice. And then think twice again.

Ok, I got it, you absolutely need this extension. At least do one thing: check who is the author of this extension. Do not install it if you don't trust the author. Please note, that at some point the extension can be sold to someone else, and who knows what it will become (here's a vivid example).

  • UPD (18.04.2018, 12:48 GMT+3): Google has taken down 4 of 5 extensions. We've reported the last one again.
  • UPD (18.04.2018, 13:17 GMT+3): All five are taken down.
Bu gönderiyi beğendiniz mi?
18.900 18900 kullanıcı incelemesi
Mükemmel!

Windows için AdGuard

Windows için AdGuard, bir reklam engelleyiciden daha fazlasıdır. Reklamları engelleyen, tehlikeli sitelere erişimi kontrol eden, sayfanın açılışını hızlandıran ve çocukları uygunsuz içerikten koruyan çok amaçlı bir araçtır.
Programı indirerek Lisans sözleşmesi şartlarını kabul etmiş olursunuz
Devamını oku
18.900 18900 kullanıcı incelemesi
Mükemmel!

Mac için AdGuard

Mac için AdGuard, macOS özellikleri düşünülerek tasarlanmış benzersiz bir reklam engelleyicidir. Sizi tarayıcılardaki ve uygulamalardaki can sıkıcı reklamlardan korumanın yanı sıra sizi izleme, kimlik avı ve dolandırıcılıktan korur.
Programı indirerek Lisans sözleşmesi şartlarını kabul etmiş olursunuz
Devamını oku
18.900 18900 kullanıcı incelemesi
Mükemmel!

Android için AdGuard

Android için AdGuard, Android cihazlar için mükemmel bir çözümdür. Diğer reklam engelleyicilerin çoğundan farklı olarak AdGuard, root erişimi gerektirmez ve çok çeşitli uygulama yönetimi seçenekleri sunar.
Programı indirerek Lisans sözleşmesi şartlarını kabul etmiş olursunuz
Devamını oku
18.900 18900 kullanıcı incelemesi
Mükemmel!

iOS için AdGuard

iPhone ve iPad için en iyi iOS reklam engelleyici. AdGuard, Safari'deki her türlü reklamı ortadan kaldırır, gizliliğinizi korur ve sayfanın açılışını hızlandırır. AdGuard for iOS reklam engelleme teknolojisi en yüksek kalitede filtreleme sağlar ve aynı anda birden fazla filtre kullanmanıza olanak tanır
Programı indirerek Lisans sözleşmesi şartlarını kabul etmiş olursunuz
Devamını oku
18.900 18900 kullanıcı incelemesi
Mükemmel!

AdGuard VPN

Dünya çapında 74 konum

Herhangi bir içeriğe erişim

Güçlü şifreleme

Günlük tutmama politikası

En hızlı bağlantı

7/24 destek

Ücretsiz dene
Programı indirerek Lisans sözleşmesi şartlarını kabul etmiş olursunuz
Devamını oku
18.900 18900 kullanıcı incelemesi
Mükemmel!

AdGuard İçerik Engelleyici

AdGuard İçerik Engelleyici, içerik engelleme teknolojisini destekleyen mobil tarayıcılarda tüm reklam türlerini engeller — Samsung Internet ve Yandex.Browser. Android için AdGuard'a göre sınırlı özellikleri olsa da ücretsiz, kurulumu kolay ve yüksek reklam engelleme kalitesi sunar.
Programı indirerek Lisans sözleşmesi şartlarını kabul etmiş olursunuz
Devamını oku
18.900 18900 kullanıcı incelemesi
Mükemmel!

AdGuard Tarayıcı Uzantısı

AdGuard, tüm web sayfalarındaki tüm reklam türlerini etkili bir şekilde engelleyen en hızlı ve en hafif reklam engelleme uzantısıdır! Kullandığınız tarayıcı için AdGuard'ı seçin ve reklamsız, hızlı ve güvenli gezinmenin tadını çıkarın.
18.900 18900 kullanıcı incelemesi
Mükemmel!

AdGuard Asistanı

AdGuard için tamamlayıcı bir tarayıcı uzantısı masaüstü uygulamaları. Özel öğe engelleme, bir siteyi izin listesine ekleme veya rapor gönderme gibi özelliklere tarayıcı içi erişim sunar.
18.900 18900 kullanıcı incelemesi
Mükemmel!

AdGuard DNS

AdGuard DNS, herhangi bir uygulamanın yüklenmesini gerektirmeyen İnternet reklamlarını engellemenin kusursuz bir yoludur. Kullanımı kolay, tamamen ücretsizdir, herhangi bir cihazda kolayca kurulur ve reklamları, sayaçları, kötü amaçlı siteleri ve yetişkinlere yönelik içeriği engellemek için gerekli minimum işlevleri sağlar.
18.900 18900 kullanıcı incelemesi
Mükemmel!

AdGuard Home

AdGuard Home, reklamları ve izlemeyi engellemek için ağ çapında bir yazılımdır. Siz kurduktan sonra, TÜM ev cihazlarınızı kapsayacak ve bunun için herhangi bir istemci tarafı yazılıma ihtiyacınız olmayacak. Nesnelerin İnterneti ve bağlı cihazların yükselişiyle birlikte, tüm ağınızı kontrol edebilmek gittikçe daha önemli hâle geliyor.
18.900 18900 kullanıcı incelemesi
Mükemmel!

iOS için AdGuard Pro

AdGuard Pro, Safari'deki mükemmel iOS reklam engellemesinin yanı sıra normal sürümün kullanıcıları tarafından zaten bilinen çok şey sunuyor. Uygulama, özel DNS ayarlarına erişim sağlayarak reklamları engellemenize, çocuklarınızı çevrimiçi yetişkin içeriğinden korumanıza ve kişisel verilerinizi hırsızlığa karşı korumanıza olanak tanır.
Programı indirerek Lisans sözleşmesi şartlarını kabul etmiş olursunuz
Devamını oku
18.900 18900 kullanıcı incelemesi
Mükemmel!

Safari için AdGuard

Apple, herkesi yeni SDK'yı kullanmaya zorlamaya başladığından beri Safari için reklam engelleme uzantıları zor zamanlar geçiriyor. AdGuard uzantısının, yüksek kaliteli reklam engellemeyi Safari'ye geri getirmesi gerekiyor.
18.900 18900 kullanıcı incelemesi
Mükemmel!

AdGuard Temp Mail

Sizi anonim tutan ve gizliliğinizi koruyan ücretsiz bir geçici e-posta adresi oluşturucu. Ana gelen kutunuzda spam yok!
18.900 18900 kullanıcı incelemesi
Mükemmel!

Android TV için AdGuard

Android TV için AdGuard, reklamları engelleyen, gizliliğinizi koruyan ve Akıllı TV'niz için bir güvenlik duvarı görevi gören tek uygulamadır. Web tehditleri hakkında uyarılar alın, güvenli DNS kullanın ve şifrelenmiş trafikten yararlanın. Birinci sınıf güvenlik; sıfır reklam ile rahatlayın ve en sevdiğiniz programlara dalın!
AdGuard indiriliyor AdGuard'ı kurmak için okla gösterilen dosyaya tıklayın "Aç" öğesini seçin ve "Tamam" öğesine tıklayın, ardından dosyanın indirilmesini bekleyin. Açılan pencerede AdGuard simgesini "Uygulamalar" klasörüne sürükleyin. AdGuard'ı seçtiğiniz için teşekkür ederiz! "Aç" öğesini seçin ve "Tamam" öğesine tıklayın, ardından dosyanın indirilmesini bekleyin. Açılan pencerede "Kur" öğesine tıklayın. AdGuard'ı seçtiğiniz için teşekkür ederiz!
AdGuard'ı mobil cihazınıza yükleyin